SIGAREN

 • Cigo de Boer is ook het adres voor sigaren. Hierbij wat algemene informatie over de sigaar.


  De geschiedenis

   

  Wie meer van de geschiedenis van de sigaar wil weten, begint bij het begin: In Midden - en Zuid - Amerika, waar de tabaksplant oorspronkelijk groeide. Er zijn afbeeldingen ontdekt van rokende Maya-indianen die dateren van ca. 300 na Christus. Voor Europa begon de geschiedenis bij de wereldreiziger Columbus. Hij maakte in 1492 melding van sigarenrokende indianen. Hij was de eerste Europeaan die in 1492, in het nieuwe continent Amerika, kennis maakte met mensen die 'sigaren' rookten. Columbus noemt de opgerolde bladeren 'Tabacos'. Was voor indianen het roken een religieuze handeling voorbehouden aan opperhoofden en priesters, de Europeanen denken een geneesmiddel gevonden te hebben. Columbus zelf had meer belangstelling voor goud, zilver en kruiden, maar zijn bemanning had een vooruitziende blik en namen tabaksbladeren mee naar huis. Vanaf dat moment begon geleidelijk de opmars van tabak in het oude continent Europa. Ergens in Europa is toen het woord 'sigaar' geintroduceerd. De meeste bronnen zeggen dat het woord sigaar een afgeleide is van het Mayaans woord voor rook, 'sikar'. Andere claimen dat het een afgeleide is van het Spaanse woord voor draaien, 'gigar'.
   

  Pas eind 18e eeuw komt de Europese tabaksteelt op en wordt roken populair. De tabaksteelt verplaatst zich eind 19e eeuw van Europa naar de Filippijnen en Indonesië. Nederland introduceert in 1896 met succes de tabaksteelt op Sumatra. Begin 19e eeuw is tabak voor niemand meer een geneesmiddel, maar een genotsmiddel. Sindsdien begon de sigaar aan zijn opmars en zijn er vele soorten en maten ontwikkeld.


  Productieproces

  Een goede sigaar bestaat voor de volle 100% uit tabak. De kwaliteit van deze kostbare grondstof bepaalt voor een groot gedeelte de finesse en het aroma van een sigaar. Tabaksplantages treft u aan in veel tropische, subtropische landen en zelfs in Zuid-Europese streken. Sigarentabak van superieure kwaliteit gedijt het best rond de evenaar op vulkanische of kleiachtige, humusrijke grond. De toewijding en zorg die men besteed aan het maken van een sigaar begint al bij het verbouwen van de tabak en dus bij het zaaien. Tabakszaad is zo klein dat je het niet los uit de hand kunt zaaien.

  Op tabaksplantages vermengt men het zaad daarom meestal met zand en water en wordt het zo gezaaid. De groei van zaad naar volwassen plant, beslaat ongeveer 80 dagen. Gedurende die 80 dagen is elk uur belangrijk. De tabaksplanten worden voortdurend in de gaten gehouden; de juiste hoeveelheden zon en water zijn van groot belang voor de ontwikkeling van de tabaksbladeren. Alle tabak die voor het dekblad bestemd is, wordt blad voor blad en van onderen naar boven met de hand geplukt. In de richting van het rijpingsproces. Na het plukken worden de bladeren gedroogd door ze aan dunne draden te rijgen en in de speciale droogschuren op te hangen.

  De wind krijgt vrij spel en zorgt ervoor dat de tabak 90% van zijn gewicht verliest. Tegelijkertijd worden suikers, eiwitten en nicotine afgebroken. Als de bladeren voldoende gedroogd zijn worden ze gefermenteerd. Fermenteren heeft veel weg van broeien. Van de gedroogde en inmiddels gebundelde bladeren worden forse stapels gemaakt. Door de druk van de bovenste bladeren op onderliggende bladeren en in combinatie met de vochtigheid van de tabak stijgt de temperatuur in het midden van de stapel tot zo’n 50º C. Om dit fermentatieproces gelijkmatig te laten plaatsvinden worden de stapels net zolang afgebroken en weer opnieuw opgebouwd totdat alle bladeren zowel middenin als boven- en onderop hebben gelegen. Hierdoor verkrijgt de tabak zijn exquise geur, kleur en soepelheid.

  Tevens wordt tijdens het fermentatieproces het suiker-, eiwit- en nicotinegehalte verlaagd. Na de fermentatie worden de bladeren gesorteerd op kleur en lengte. De tabaksbladeren worden verpakt in balen en vervolgens verscheept naar de sigarenfabriek.

   

  Sigaren maken

   

  Sigaren zijn er in veel verschillende formaten en smaken. Sommige merken zijn al meer dan 200 jaar oud en andere merken staan nog in de kinderschoenen. Ongeacht het merk, smaak of formaat, de productie van de sigaren is al jaren hetzelfde. Ondanks een rijke geschiedinis, is het uniek te noemen dat de sigaar vandaag de dag nog vele handen nodig heeft om te produceren. En waar velen handen nodig zijn, is kennis en liefde voor het vak uitermate belangrijk.

   

  Modellen

  Sigaren zijn er in oneindig veel verschillende soorten en maten, maar ze hebben stuk voor stuk dezelfde anatomie: binnengoed, omblad en dekblad. Het binnengoed van de sigaar kan op 2 manieren worden verwerkt. Dit geeft tevens het verschil tussen een short- en longfiller aan. Het binnengoed van de shortfiller bestaat uit fijne snippers tabak. Deze melange wordt soms uit meer dan 20 verschillende tabakssoorten samengesteld.

  Het binnengoed van de longfiller bestaat uit hele tabaksbladeren van hoogstens een paar soorten tabak. Deze sigaren zijn vaak afkomstig uit Midden-Amerikaanse landen en het Caribische gebied. Wie van zijdezacht houdt rookt het liefst wat dikker. Waarom? Bij een wat dikkere sigaar is de brandtemperatuur lager en hierdoor wordt verkolen voorkomen. En dat komt de smaak ten goede. Omgekeerd ligt bij een dunnere sigaar de brandtemperatuur hoger. Met als gevolg dat de smaak soms net een tikje pittiger is. Maar er is nog een andere reden waarom een dikkere sigaar zachter, voller en rijker smaakt. Bij wat dikkere sigaren zijn binnengoed, omblad en dekblad beter in balans. Met als gevolg een breed ontwikkeld volwassen aroma.

  We kennen een grote diversiteit aan modellen. Dit zijn de belangrijkste:

  Cigarillo
  Slank edel model. Uitermate geschikt voor een wat korter rookmoment. Door z'n bescheiden diameter ontwikkelt zich een aroma dat het midden houdt tussen pittig en zacht. Een lichte sigaar.

  Tuitknak
  Groot rookgenoegen verpakt in een authentiek model. Vraagt ongeveer evenveel tijd als een senoritas maar smaakt net een tikje minder pittig. U rookt 'm aan het wat bredere eind en u steekt 'm aan het spitse eind aan.

  Senoritas
  Meest gerookte model en niet zonder reden. Combineert het rijkere aroma van de grotere sigaren met het korte rookmoment van de kleinere modellen. Voor liefhebbers die even wat minder ruim in hun tijd zitten. En voor hen die voor het eerst met het fenomeen sigaar willen kennismaken.

  Wilde select
  De wilde select is een senoritas met flos. Het is een heerlijke, evenwichtige sigaar die dankzij het ietwat ongeorganiseerde vuureinde, het voorvoegsel "wild" meegekregen heeft.

  Panatella
  Panatella's hebben als voornaamste kenmerk dat ze relatief lang zijn in verhouding tot hun dikte. Dit elegante model wordt vooral door vrouwen en jongere rokers op waarde geschat.

  Corona
  De corona is de ultieme after-dinner sigaar. Voor de melangeur is dit model een proeve van zijn vakmanschap. Dit model geeft hem de gelegenheid binnengoed, omblad en dekblad optimaal op elkaar af te stemmen.
  Corona's hebben, mits goed gefabriceerd natuurlijk, een ideale brandtemperatuur en dus een ongekende zachtheid. Neem er wel een klein uurtje de tijd voor.


   

  Roken

   

  De conditie van de sigaar op het moment dat hij gerookt wordt is van cruciaal belang. Zo mag een sigaar niet te droog zijn. Met name de longfillers moeten in een omgeving met een luchtvochtigheid van 70-75% bewaard worden. Voor short-fillers wordt een luchtvochtigheidgehalte van 55-60% geadviseerd. Bij voorkeur bewaart u de sigaren in een speciale humidor, waar ze in perfecte conditie blijven.

  Steek de sigaar aan met een cederhoutje, gasaansteker of lucifer. Als u een lucifer gebruikt, wacht dan even tot de zwavel is verbrand. Gebruik overigens nooit een kaars of benzineaansteker, deze verspreiden een bijgeur die het aroma van de sigaar niet ten goede komt. Houd de sigaar boven de vlam en nooit in de vlam en draai hem langzaam rond. Tenslotte blaast u even zachtjes in het vuureind om het vuur mooi te verdelen, zodat "scheefbranden" wordt voorkomen.

  Het aroma van een sigaar komt het beste tot zijn recht als u hem niet te snel rookt. Neem kleine trekjes en speel met de rook in uw mond. Als u te snel trekt wordt de sigaar te heet. De sigaar verliest dan zijn subtiele smaak en wordt bitter. Laat de askegel zo lang mogelijk zitten. Dat heeft namelijk een verkoelend effect hetgeen de smaak alleen maar ten goede komt.

  U kunt doorgaan met roken zolang de sigaar lekker smaakt. Iedere sigaar heeft een zogenaamd omslagpunt. Hij verliest dan zijn zachte karakter en wordt een tikje weerbarstig. Dan wordt het tijd om afscheid te nemen en dat is meestal als een sigaar voor tweederde is opgerookt. Leg 'm in de asbak en laat hem vanzelf uitgaan. Uitdrukken is geen passend saluut voor het genoten genoegen.


  Roken kan schadelijk zijn voor de gezondheid.


  CIGO de Boer

  de Drift 2c

  Drachten.

   

  Twitter @cigo_deboer

  Facebook.com/cigodeboer


0 reacties